. Revista de Educaţie Fizică, Sport şi Ştiinte Conexe
STUDIU PRIVIND GIMNASTICA RITMICĂ ÎN CADRUL JOCURILOR OLIMPICE
16 february 2013
Pelin R. A.

Rezumat
Gimnastica ritmică, un sport care reuneşte arta, frumosul şi graţia, dublate de performanţe deosebite, este cu adevărat sportul prototipic feminin, un derivat al celei mai atractive şi frumoase discipline. Principala trăsătură a gimnasticii ritmice, ca disciplină compoziţională, o reprezintă îmbinarea celor mai dificile elemente corporale, care presupun o foarte bună flexibilitate a corpului şi activitate motorie, acestea trebuind să fie prezentate de gimnaste în armonie perfectă cu muzica aleasă pentru respectivul exerciţiu. Feminitatea şi eleganţa, alături de mina artistică a gimnastelor fascinează de fiecare dată publicul.
Prima apariţie a gimnasticii ritmice la Jocurile Olimpice are loc la Los Angeles (SUA), în anul 1984. S-a participat numai la proba individual. Cu excepţia României, toate ţările din estul Europei au fost absente. Primul titlu Olimpic i-a revenit sportivei Lori Fung din Canada.
În 1996, la Atlanta (SUA), este salutată introducerea probei de ansamblu în competiţie, unde Spania triumfă în faţa Bulgariei şi Rusiei.
Scopul acestui studiu este acela de a prezenta dinamica performanţelor maximale pe naţiuni în cadrul celor opt ediţii ale Jocurilor  Olimpice, de când gimnastica ritmică a fost inclusă în programul olimpic
Pelin full text.pdf
pdf