. Revista de Educaţie Fizică, Sport şi Ştiinte Conexe
REINTEGRAREA PACIENȚILOR CU CHIST HIDATIC PULMONAR OPERAT UTILIZÂND MIJLOACELE KINESIOLOGIEI
16 february 2013
Domeniu:
Toma Ș.

Rezumat
Scopul și domeniul de aplicare
Dintre numeroasele boli determinate la om de paraziţi, hidatoza (boala hidatică, echinococoza sau chistul hidatic) face cu precădere parte din acelea care au cele mai severe şi variate implicaţii atât în patologie cât şi printre problemele de sănătate publică.
Kinetoterapia ca modalitate de recuperare adjuvantă terapiei medicamentoase şi psihologice a diagnosticelor de chist hidatic pulmonar, influenţează pozitiv ameliorarea simptomatologiei, având efecte: obiective, demonstrabile cu ajutorul examenelor clinice, cât şi subiective, caracterizate printr-o stare de "bine", exprimată de către pacienţi.
Material și metodă
Cercetarea de tip studiu de caz s-a desfășurat pe parcursul a 12 luni în anul 2011 prin aplicarea în practică a celor impuse de starea generală a pacientului la momentul evaluării inițiale.
Rezultatele cercetării
Pacientul, în vârstă de 52 de ani se prezintă cu prescripţie  medicală pentru kinetoterapie cu  diagnosticul de chist hidatic pulmonar bilateral operat
Recuperarea kinetică se face atât pentru minimalizarea dizabilităţii funcţionale, cat si pentru inlesnirea încadrării lui socio-profesionale. Istoricul bolii: debut în urmă cu 12 luni cu apariţie predominanta in mediile cu o concentraţie ridicata de praf şi post viroză.
Concluzii
În chistul hidatic pulmonar bilateral este indicată sternotomia mediană, cu rezolvarea ambelor chisturi într-o singură şedinţă operatorie.
Pentru ca programul kinetic să aibă rezultate optime, pacienţii trebuie să fie cooperanţi, să respecte întocmai indicaţiile şi sarcinile primite, să fie conştiincioşi şi nu în ultimul rând să aibă o voinţă de netăgăduit. Pentru ca rezultatele obtinute se reflecta in insasi calitatea vietii lor, in abilitatile si aptitudinile lor kinetice
Toma S. full text.pdf
pdf