. Revista de Educaţie Fizică, Sport şi Ştiinte Conexe
EFECTELE TRACŢIUNILOR VERTEBRALE ŞI KINESIOTAPINGULUI ÎN RECUPERAREA SCOLIOZELOR
31 martie 2014
Domeniu:
DOBRECI D.L., ZAHARIA A.M.

Rezumat 
Scop: lucrarea de faţă are drept scop principal eficientizarea programelor de kinetoterapie existente în tratarea scoliozelor uşoare la adolescenţi. Ipoteze: folosirea în cadrul programelor de gimnastică medicală a tracţiunilor vertebrale şi kinesiotapingului va duce la o ameliorare mult mai bună şi mai rapidă a scoliozelor uşoare la adolescenţi. Material: cercetarea s-a efectuat în Clinica de Recuperare Spinal Care Bacău unde am folosit aparatul şi masa de tracţiuni BTL TRAC şi benzile kinesiotaping, precum şi în cadrul sălii de gimnastică a Facultăţii de Ştiinţe ale Mişcării Sportului şi Sănătăţii, Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău unde s-au desfăşurat programele de gimnastică aerobică concepute şi adaptate pentru recuperarea scoliozelor.
Metodă: cercetarea s-a efectuat pe un lot de 52 de adolescenţi, 39 de fete şi 13 băieţi, cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15. Tratamentul a avut o durată de 3 luni cu o frecvenţă de 3 şedinţe pe săptămână, în cadrul cărora li s-au aplicat elongaţii vertebrale toraco-lombare de 2 ori pe săptămână, aplicaţii de taping de 2 ori pe săptămână şi gimnastică aerobică adaptată de trei ori pe săptămână. Ca evaluare s-a folosit radiografia toraco-lombară realizată în stând în incidenţele spate şi profil, efectuate iniţial şi la trei luni.
Rezultate şi concluzii: în urma cercetării efectuate, rezultatele obţinute au fost foarte bune în sensul că la aproape toţi copii care au urmat tratamentul prin tracţiuni şi taping, la măsurătorile radiografiei efectuate la trei luni de la începerea tratamentului s-au observat o ameliorare considerabilă aproape de normal a deviaţiilor coloanei vertebrale în plan frontal dar şi în plan sagital. Astfel concluzia principală a acestui studiu este aceea că prin combinarea în cadrul programelor de gimnastică medicală a tracţiunilor vertebrale şi a taping-ului, se poate scurta foarte mult perioada de recuperare a scoliozelor uşoare.

Dobreci D. full text.pdf
pdf